cinenuts: Έρωτας με άρωμα Τουρκίας



Ας ξεκινήσουμε απ' αυτό: ο τουρκικός κινηματογράφος είναι βαθύτατα παρεξηγημένος. Οι περσσότεροι/ες από εμάς έχουμε συνδέσει τις τουρκικές ταινίες (και σειρές) με το μελόδραμα και τις οικογενειακές τραγωδίες. Ο κινηματογράφος της γειτονικής μας χώρας, όμως, είναι πολλά, πολλά περισσότερα. Δε χρειάζονται, φυσικά, συστάσεις για σκηνοθέτες όπως ο Φατίχ Ακίν ή ο Γιλμάζ Γκιουνέι, που με έναν τρόπο "μιλούν" εξ ονόματος της χώρας τους σε όλο τα παγκόσμια κινηματογραφικά φεστιβάλ. Εδώ θα γνωρίσουμε 3 κρυμμένα διαμαντάκια της άλλης πλευράς του Αιγαίου, με θέμα τον έρωτα. Μην περιμένεις happy end. Το τουρκικό ρομάντζο, σχεδόν πάντα, είναι δράμα με τέλος που θα σου κάτσει βαρύ. Μην περιμένεις κλισέ του στιλ εκείνη πλούσια, αυτός φτωχός, εκείνη εύθραυστη και απροστάτευτη, αυτός ίππότης και σωτήρας. Μην περιμένεις γυναίκες που μαγειρεύουν με γόβα στιλέτο και μαλλί κομμωτηρίου, ούτε άντρες κουστουμάτους-καρδιοκατακτητές. Ο έρωτας στην Τουρκία είναι επώδυνος και ρεαλιστικός. Είναι, όμως, επίσης δυνατός και ιδιαίτερα συγκινητικός. 

1. Issiz Adam-Πάντα μόνος (2008)
Σκηνοθεσία: Çağan Irmak
Σενάριο:Çağan Irmak
Πρωταγωνιστούν: Melis Birkan, Cemal Hünal

Η Άντα και ο Αλπέρ. Θα γνωριστούν σε ένα μαγαζί με μεταχειρισμένους δίσκους και βινύλια. Εκείνη ώριμη και σταθερή, έχει ένα μικρό μαγαζάκι με παιδικά ρούχα. Εκείνος ένας 30ρης σεφ, περνάει τα βράδια του με call girls, βυθισμένος στις εφήμερες και πλασματικές απολαύσεις. Θα την κυνηγήσει. Θα ζήσουν μαζί μια σχέση γεμάτη πάθος και στοργή που θα ξυπνήσει και στους δυο συναισθήματα πρωτόγνωρα. Όμως, ο Αλπέρ, έπεισε τον εαυτό του, όλα αυτά τα χρόνια, πως ελευθερία σημαίνει μοναξιά, πως έρωτας σημαίνει εξάρτηση. Έτσι, όταν ο έρωτας του χτυπάει για πρώτη φορά την πόρτα, όλες οι άμυνες του οργανισμού επιστρατεύονται σε μια πάλη ανάμεσα στην ψευδαίσθηση της ελευθερίας και την ανάγκη να ζήσει αυτό που δε μπορούσε να φανταστεί πως κάποτε θα αισθανθεί. Το Issiz Adam είναι ένα υπέροχο δράμα, σύγχρονα σκηνοθετημένο, με όμορφες και αυθεντικές ερμηνείες. Μας μεταφέρει στα σοκάκια της Κων/πολης, στα συνοικιακά μαγαζάκια της και στις πολίτικες μυρωδιές της. Γλυκό και συγκινητικό, απέχει από κάθε δόση υπερβολής και μελό. Από τις καλύτερες ταινίες στο είδος του τα τελευταία χρόνια.

Σημείωση: Αν η τελευταία σκηνή δε σου ραγίσει, έστω και λίγο την καρδιά, είσαι μάγκας. Αναίσθητος/η, αλλά μάγκας.

Δες το trailer εδώ


2. Delibal-Τοξικό μέλι (2015)
Σκηνοθεσία: Ali Bilgin 
Σενάριο:Siyah Kalem
Πρωταγωνιστούν:Çağatay Ulusoy, Leyla Lydia Tugutlu

Ο πιο γλυκός κολλεγιακός έρωτας του κινηματογράφου, αλήθεια! Η Φουσούν και ο Μπαρίς (ή Delibal, όπως τον φωνάζει εκείνη). Έρωτας με την πρώτη ματιά γι' αυτόν, ενώ λίγο αργότερα θα υποκύψει και η Φουσούν στο πιο αξιαγάπητο κυνήγι του ρομαντικού σινεμά. Ο Μπαρίς είναι ,αυτό που θα λέγαμε απλά, ΤΥΠΑΡΑ. Ντράμερ σε ροκ συγκρότημα, τυπικότατος φοιτητής, ευτυχισμένος με κάθε μικρή ομορφιά της ζωής. Μέσα σ' όλα, σου λέω. Εκείνη πάλι, μεγαλωμένη από έναν αφόρητα πιεστικό πατέρα, προσπαθεί να τα βγάλει πέρα με τη σχολή, μην έχοντας χρόνο για έρωτες και διασκέδαση. Θα της μεταδώσει, λοιπόν, λίγη από την τρέλα του και θα ζήσουν ερωτευμένοι και απολύτως ευτυχισμένοι. Ναι, μακάρι να τέλειωνε εδώ η ιστορία, αλλά όχι. Στο 'πα εξ αρχής: happy end δε θα δεις. Τα υπόλοιπα τα μαθαίνεις βλέποντας την ταινία. Θα χαμογελάσεις, θα συγκινηθείς, θα συγχιστείς, αλλά θα απολαύσεις ένα δίωρο γεμάτο έρωτα, μια πρωτότυπη ιστορία αγάπης κι ένα κινηματογραφικό ζευγάρι που δε μοιάζει με τα υπόλοιπα.

Σημείωση 1: Αναστέναξε ελεύθερα στην πιο περίεργα αξιαγάπητη ερωτική εξομολόγηση ever.
Σημείωση 2: Στο τέλος άσε τα δάκρυα να κυλήσουν, δε θα σε παρεξηγήσουμε.

Δες το trailer εδώ


3. Güz Sancisi- Οι πληγές του φθινοπώρου (2009)
Σκηνοθεσία: Tomris Giritlioglu
Σενάριο:Ali Ulvi Hunkar
Πρωταγωνιστούν: Murat Yildirim, Beren Saat



Σεπτέμβρης του 1955. Το πογκρόμ των Τούρκων εθνικιστών στην ελληνική μειονότητα της Κων/πολης αποτέλεσε, στην ουσία, την αρχή του τέλους για τον ελληνικό πληθυσμό εκεί. Σ' αυτό το ιδιαίτερα τεταμένο κλίμα, λίγο πριν από τα γεγονότα του '55, διαδραματίζεται η ταινία, βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Yilmaz Karakoyunlu. Ο Μπεχτσέτ, γιος ισχυρού και αυταρχικού πατέρα, μέλλων γαμπρός ενός από τους ισχυρότερους άντρες της πολιτικής σκηνής της Κων/πολης, μπλέκει, χωρίς να καταλαβαίνει αρχικά και ο ίδιος την βαρύτητα της επιλογής του αυτής, με εθνικιστικούς πυρήνες της εποχής. Κι ενώ προσπαθεί να ξεδιαλύνει κάποια συμβάντα, επηρεαζόμενος και από τον καλύτερό του φίλο που είναι κομμουνιστής (σε μια περίοδο που αυτό ήταν ιδιαίτερα επικίνδυνο), ερωτεύεται την Έλενα, μια Ελληνίδα πόρνη, εκδιδόμενη από την ίδια της τη γιαγιά. Ο έρωτάς τους θα προσπαθήσει να επιβιώσει με τα μάτια στραμμένα στα τραγικά γεγονότα που είναι πια ολοφάνερο πως θα ακολουθήσουν. Η ταινία σημείωσε μεγάλη επιτυχία στην Τουρκία και αποτέλεσε την πρώτη κινηματογραφική απόπειρα να ειπωθεί η φασιστική εγκληματικότητα του 1955. Σκηνοθεσία λυρική και προσεγμένη, πρωταγωνιστικό δίδυμο γνωστό και καταξιωμένο στην Τουρκία και ιστορία πολύ, πολύ δυνατή. 



Σημείωση: Ο Yilmaz Karakoyunlu, 19χρονος φοιτητής, τότε, υπήρξε μάρτυρας των γεγονότων που περιγράφει στο βιβλίο του. "Έγραψα αυτά που είδα", δήλωσε ο ίδιος.

Δες το trailer εδώ

Απόλαυσέ τες, αφήσου στον έρωτα και γράψε μας τη γνώμη σου στα comments!

από freekoulo

Σχόλια