ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ... ΤΑ ΕΙΠΕ Ο «ΔΙΚΤΑΤΟΡΑΣ» ΦΙΝΤΕΛ

Μου φαίνεται τρομερά υποκριτικό, όταν κάθε χρόνο, τις "άγιες τούτες μέρες", λυσσάνε όλοι στις φιλανθρωπικές πράξεις. Δωρεές πάνε και έρχονται, ρεπορτάζ στα δελτία των 8.00 που αναφέρουν πόσοι φτωχοί υπάρχουν και παράλληλα πόσοι είναι αυτοί που τους προσέφεραν κάτι απ το υστέρημά τους αυτές τις μέρες. Μέχρι και τα τηλεπαιχνίδια κάνουν το κομμάτι τους δίνοντας χρήματα σε διάφορα ιδρύματα. Αρκούν όμως αυτά? Κατά τη γνώμη μου, προφανώς και όχι! Και όχι απλά δεν αρκούν, αλλά μου φαίνεται και λυπηρό να νιώθει κάποιος ότι έκανε το «καθήκον» του και τελεία. Κάθε χρόνο, τέτοιες μέρες, μου έρχεται στο νου η ανατριχιαστική ομιλία του Φιντέλ...

1979 και ο Φιντέλ Κάστρο παρίσταται στον ΟΗΕ. Η ιστορική ομιλία του ακόμα είναι φλεγόμενα βέλη προς κάθε εκμεταλλευτή που ζει και κερδίζει πάνω στα κορμιά άλλων ανθρώπων. Τα λόγια παραμένουν επίκαιρα, καθώς παρουσιάζει τις ταξικές ανισότητες που επικρατούν. «Μιλώ στο όνομα των παιδιών όλου του κόσμου που δεν έχουν ένα κομμάτι ψωμί...», έλεγε τονίζοντας ότι η πείνα και η εξαθλίωση δεν τυχαίνει απλά σε κάποιον, αλλά είναι στοιχείο του καπιταλισμού που «...με τις βόμβες σκοτώνει πεινασμένους, άρρωστους και αδαείς, αλλά δε μπορεί να σκοτώσει την πείνα, την αρρώστια και την αμάθεια...»
Ο Φιντέλ εκπροσωπούσε το λαό μιας χώρας που πάλεψε ενάντια στον αυταρχισμό! Εκπροσωπούσε έναν λαό που ήξερε τι κοινωνία ήθελε να φτιάξει, χωρίς εκμετάλλευση, φτώχεια, αρρώστιες, αναλφαβητισμό. Όταν οι μεγάλες, αναπτυγμένες και «πολιτισμένες» χώρες πουλούσαν εικόνα και θεαθήναι, ο λαός της Κούβας έδινε μαθήματα πολιτισμού και αλληλεγγύης. 


Προς όλους, λοιπόν, τους τύπους που θυμούνται ότι υπάρχουν εξαθλιωμένοι κάθε Χριστούγεννα και Πάσχα, τα λόγια του Φιντέλ πρέπει να γίνουν ορόσημο! Δε θα σταματήσουν να υπάρχουν φτωχοί, παιδιά που δεν έχουν να φάνε, όση βοήθεια και αν τους δοθεί! Δε θα σταματήσουν να γίνονται πόλεμοι και να ξεριζώνονται οικογένειες από τα σπίτι τους όσο τα όπλα των μεγαλοκαρχαριών είναι στραμμένα πάνω τους! Μάνα, πατέρα, γιαγιά και παππού που έκανες το φιλανθρωπικό σου καθήκον για φέτος, ξανασκέψου το! Έκανες όντως το καθήκον σου?
                                                                                 από nutcracker

Σχόλια