Μπλεκ:ο ξανθός γίγαντας που γλεντούσε τους Άγγλους αποικιοκράτες

Ήταν Ιούνιος του 1969 όταν ο Στέλιος Ανεμοδουράς, συγγραφέας και εκδότης του περιοδικού "ο Μικρός Ήρως" (το οποίο κατά τη διάρκεια της χούντας απαγορεύτηκε*), φέρνει στην Ελλάδα τον Μπλεκ, ένα κόμικ, που για πρώτη φορά κυκλοφόρησε στην Ιταλία το 1954 από τους καλλιτέχνες του studio Essegesse, με το όνομα "Il grande Blek macigno". Οι ιστορίες του Μπλεκ διαδραματίζονται κατά τη διάρκεια της αμερικανικής επανάστασης (1775-1783) και έχουν ως βασικό χαρακτήρα έναν νεαρό κυνηγό, έναν ξανθό "γίγαντα", που παλεύει για την ανεξαρτησία της χώρας του ενάντια στους Άγγλους αποικιοκράτες. Ο Μπλεκ, δυνατός και θαρραλέος, σώζει κάθε λίγο και λιγάκι τον απελευθερωτικό αγώνα από την καταστροφή, νικώντας δεκάδες αντιπάλους, συνήθως χρησιμοποιώντας απλά και μόνο τα δυο του χέρια. Φοράει γούνινο καπέλο και αμάνικο γιλέκο και συνηθίζει να λέει εκφράσεις όπως "μα τα χίλια ελάφια" ή "μα την τρελή αρκούδα". Ο Μπλεκ έχει συντρόφους στις περιπέτειές του τον Καθηγητή Μυστήριο, έναν ευφυή και τολμηρό παντογνώστη που, με τη σειρά του αναφωνεί "Μα τους χίλιους πλανήτες" και "Μα τον αλλήθωρο ήλιο" (wtf?) και τον μικρό προστατευόμενό του, τον Ρόντι.
Οι 3 φίλοι αγαπήθηκαν πολύ από το ελληνικό κοινό και διαβάστηκαν μέχρι και το 1994 που η κυκλοφορία του κόμικ σταμάτησε, για να επιστρέψει το 2013 το νέο τεύχος από τις εκδόσεις "Μικρός Ήρως". Το περιοδικό κυκλοφόρησε και σε άλλες χώρες, όπως η Γαλλία, η Τουρκία και η Γιουγκοσλαβία όπου και αγαπήθηκε εξίσου από τους μικρούς αναγνώστες του. Η ιστορία του Μπλεκ, δοσμένη με την παιδικότητα και το χιούμορ που αναλογούσε στην ηλικία του αναγνωστικού κοινού του, ήταν μια ιστορία γεμάτη θάρρος και αυτοθυσία, μια πραγματικά επαναστατική αφήγηση ενάντια στην αποικιοκρατία και την καταπίεση.
Με φόντο τα πράσινα τοπία του αμερικανικού βορρά, τα ινδιάνικα χωριά και δεκάδες καπηλειά, τα εβδομαδιαία τεύχη του Μπλεκ πουλούσαν περίπου 500.000 αντίτυπα κάθε φορά και κατέστησαν τον ίδιο ως έναν από τους πιο αγαπημένους ήρωες κόμικ των δεκαετιών '70-'90.


*Ο "Μικρός Ήρως", ένα εικονογραφημένο ανάγνωσμα που συνέγραψε ο Στέλιος Ανεμοδουράς και το εξέδωσε με το ψευδώνυμο Θάνος Αστρίτης, αφηγείται τις ιστορίες τριών μικρών, ανυπόταχτων παιδιών κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής. Ο Γιώργος Θαλάσσης, το θρυλικό "παιδί φάντασμα" και οι δυο φίλοι του, ο Σπίθας και η Κατερίνα έδωσαν αμέτρητες μάχες απέναντι σε Ιταλούς, Γερμανούς και Βούλγαρους Φασίστες για να σταματήσουν το 1968, που η χούντα απαγόρευσε την κυκλοφορία του περιοδικού, λόγω του περιεχομένου του. Ο "Μικρός Ήρως" θα επανακυκλοφορήσει λίγους μήνες αργότερα με πλήρη εικονογράφηση και θα παραμείνει ιδιαίτερα προσφιλής σε μικρούς και μεγάλους.

από freekoulo

Σχόλια