Εσύ γνώριζες ότι…


Η καθημερινότητα μας φέρνει σε επαφή με πολλά αντικείμενα, καταστάσεις, ιστορίες… Πολλά από αυτά κρύβουν πίσω τους μία ιστορία που οι περισσότεροι δε γνωρίζουμε. Πάμε να ξεκινήσουμε…
Θα ανοίξω τη λίστα με κάποιες χριστουγεννιάτικες πληροφορίες, λόγω των ημερών! 
Χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα: Η γαλοπούλα δε μονοπωλούσε πάντα στα χριστουγεννιάτικα τραπέζια. Οι Ισπανοί έφεραν αυτό το έθιμο από το Μεξικό το 1824. Νωρίτερα, το χριστουγεννιάτικο τραπέζι περιελάμβανε φασιανούς, χήνες και κεφάλια αγριόχοιρων. Η χαμηλή τιμή της γαλοπούλας, αλλά και ο όγκος της (στη γεύση δε θα αναφερθώ- τα ευκόλως εννοούμενα παραλείπονται) ήταν αρκετά για να την καθιερώσουν ως το πλέον χριστουγεννιάτικο φαγητό.
Μελομακάρονα: Και όμως, τα μελομακάρονα έχουν αρχαιοελληνική προέλευση
(μέλι+ μακαρωνία)! Η μακαρωνία είναι στην ουσία η μακαρία, δηλαδή ένα κομμάτι άρτου που προσέφεραν στις κηδείες(!)   Το μέλι ήρθε και έδεσε με αυτό και έτσι του δόθηκε το όνομα μελομακάρονο. Τώρα, πως καταλήξαμε να το τρώμε τα Χριστούγεννα.. άγνωστο!
Χριστούγεννα (η ημερομηνία): Αστρονόμοι, που μελέτησαν τα Ευαγγέλια και έγγραφα Ρωμαίων ιστορικών, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως ο Ιησούς γεννήθηκε το 4 ή 5 π.Χ. και μάλιστα μήνα Μάρτη ή Απρίλη. Παρόλα αυτά η ημερομηνία 25 Δεκεμβρίου καθιερώθηκε από εκκλησιαστικούς ηγέτες.
Όχι δεν τελειώσαμε εδώ! Θα ακολουθήσουν και άλλα!
Ασπρόμαυρη όραση σκυλιών: Και ποιος δε γνωρίζει ότι τα σκυλιά βλέπουν το περιβάλλον γύρω τους ασπρόμαυρο! Στην πραγματικότητα, όμως, αντιλαμβάνονται το μπλε χρώμα, το πρασινοκίτρινο, το κίτρινο και αποχρώσεις του γκρι. Το σκοτάδι τα βοηθά περισσότερο από το φως και δεν υπάρχει κίνηση που θα γίνει και δε θα την αντιληφθούν.
Bob Marley: Ο δημοφιλέστερος καλλιτέχνης, παγκοσμίως, της reggae μουσικής! Αν και ο πρώτος του δίσκος πήγε λίγο άπατος, οι επόμενοι τον καθιέρωσαν ως τον «βασιλιά της reggae». Μετά το θάνατό του, κυκλοφόρησαν δίσκοι με τραγούδια που μέχρι τότε ήταν γνωστά μόνο στη Τζαμάικα. Ο Marley είναι από τους καλλιτέχνες που εισέπραξαν περισσότερα χρήματα αφού απεβίωσαν. Το ποσό φτάνει τα 23 εκ. δολάρια!
Lego: Η Lego είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρίες στον κόσμο και ένα από τα
πιο αγαπημένα παιχνίδια των παιδιών (και όχι μόνο!). Είναι γνωστό ότι πολλοί έχουν μπει στη διαδικασία να φτιάξουν μεγάλες κατασκευές από τουβλάκια Lego. Μία από τις πραγματικά μεγαλύτερες, λοιπόν, είναι ένα σπίτι ανθρώπινων διαστάσεων που κατασκευάστηκε το 2009 και χρειάστηκαν περίπου 1000 άνθρωποι για να ολοκληρωθεί. Χρησιμοποιήθηκαν 3,3 εκ. τουβλάκια Lego.
Μπλε χρώμα του facebook: Γιατί μπλε? Αναρωτηθήκατε ποτέ? Η αλήθεια είναι πως ο Zuckerberg έχει αχρωματοψία και το μόνο χρώμα που αντιλαμβάνεται είναι το μπλε και οι αποχρώσεις του. Αυτός είναι και ο λόγος που το μπλε μονοπωλεί στη σελίδα του facebook.  



Whites Gentlemens Club: Το «άβατο» του Λονδίνου. Ιδρύθηκε το 1693 και
είναι μια λέσχη γνωστή για τα αστρονομικά ποσά που τζογάρονται σε ανούσια στοιχήματα. Δεν μπορείς να εισέλθεις αν δε είσαι πλούσιος και καλεσμένος από κάποιο μέλος, το οποίο μάλιστα θα πρέπει να υποστηρίζεται από άλλα δύο, τουλάχιστον, μέλη. Ο χώρος επίσης είναι απαγορευμένος και για τις γυναίκες.
Pizza: Γνωρίζατε ότι η pizza είναι το δημοφιλέστερο φαγητό στον κόσμο? Εγώ σίγουρα όχι και μάλιστα πόνταρα στο burger! Η pizza, λοιπόν, παρασκευάστηκε για πρώτη φορά στη Napoli και ήταν το φαγητό των φτωχών, λόγω της απλής σύστασης υλικών. Μέσα στους αιώνες έφτασε να είναι το δημοφιλέστερο φαγητό στον κόσμο!

Γνωρίζατε κάτι από τα παραπάνω? Γράψτε στα σχόλια διάφορες άλλες πληροφορίες, άγνωστες στο ευρύ κοινό, έτσι ώστε να δημοσιευτούν σε επόμενο «Εσύ γνώριζες ότι…» 

                                                                                              από nutcracker

Σχόλια