Οι πιο παράξενοι πλανήτες που έχουν ανακαλυφθεί

Η ομορφιά της Γης δεν είναι ούτε μοναδική, ούτε σπάνια. Μόνο την τελευταία δεκαετία οι επιστήμονες της NASA έχουν ανακοινώσει την ύπαρξη πολλών πλανητών με σχεδόν ίδια χαρακτηριστικά όπως αυτά της Γης. Σε αυτό το σημείωμα, όμως, θα διαβάσετε για κάποιους πραγματικά παράξενους και ιδιαιτέρους πλανήτες.
Gliese 436b
Ο Gliese 436b απέχει 33 έτη φωτός από εμάς. Ο πλανήτης αυτός είναι 4 φορές μεγαλύτερος από τη Γη και είναι σχετικά κοντά στο άστρο του. Η θερμοκρασία του φτάνει μέχρι τους 436 οC, όμως η παγωμένη επιφάνειά του δε μπορεί να εξατμιστεί. Αυτό οφείλεται στην αυξημένη βαρύτητα και τις πιέσεις που ασκεί ο ίδιος ο πλανήτης στα μόρια του νερού, κρατώντας τα στη στερεή μορφή πάγου. Ο συνδυασμός φωτιάς και πάγου κάνει τον Gliese 436b πραγματικά ιδιαίτερο.

Gliese 581c
Αυτός ο πλανήτης έχει δικό του πλανητικό σύστημα. Η πλευρά του πλανήτη, που «κοιτά» το δικό του άστρο, έχει μόνο μέρα και απίστευτα υψηλές θερμοκρασίες, ενώ η αντίθετη έχει μόνο νύχτα και φτάνει σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Η ιδιαιτερότητά του είναι πως ανάμεσα στις δύο πλευρές η περιοχή μπορεί να είναι κατοικήσιμη.

TrES- 2b
Ο μαύρος πλανήτης θα έλεγε κανείς! Απέχει 750 έτη φωτός από τη Γη και έχει θερμοκρασία 1000 οC. Η υψηλή του θερμοκρασία και η παράξενη σύσταση στοιχείων στην επιφάνειά του, ευθύνονται για το μη σχηματισμό νεφών με πρωτοφανές αποτέλεσμα η ακτινοβολία, που δέχεται από το κοντινό του άστρο, να ανακλάται μόνο στο ποσοστό της τάξης του 1%. Η μόνη διακριτή εικόνα του πλανήτη είναι ένα πολύ αχνό κόκκινο χρώμα.

55 Cancri- e
Μιλάμε για έναν βραχώδη πλανήτη που απέχει 41 έτη φωτός από εμάς και χαρακτηρίζεται ως υπεργαία. Βρίσκεται πολύ κοντά στο άστρο του και καταλήγει να έχει πολύ υψηλές θερμοκρασίες στην επιφάνειά του, καθώς και πολύ υψηλές πιέσεις. Ο συνδυασμός αυτών των δύο και η ποσότητα άνθρακα στην επιφάνειά του, κάνει τον 55 Cancri- e να καλύπτεται σε ποσοστό 1/3 από διαμάντι. Το δεύτερο παράξενο στοιχείο αυτού του «πολύτιμου» πλανήτη είναι πως η μία του πλευρά είναι σταθερά προσανατολισμένη στο άστρο του φτάνοντας τους 2400 οC, ενώ η άλλη φτάνει τους 1100 οC. Η μεγάλη διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ των δύο ημισφαιρίων, μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει ατμόσφαιρα ώστε να διαχυθεί πιο ομοιόμορφα η θερμότητα.

HD 189773b
Ένας ακόμα ιδιαίτερος γίγαντας εξωπλανήτης, που απέχει 63 έτη φωτός από τη Γη. Είναι λίγο μεγαλύτερος από τον δικό μας Δία και βρίσκεται σε πολύ κοντινή θέση από το μητρικό του άστρο. Και σε αυτήν την περίπτωση μιλάμε για έναν πλανήτη του οποίου η μία πλευρά είναι σταθερά προσανατολισμένη στο άστρο του. Στην περιοχή που «ενώνεται» η φωτεινή με τη σκοτεινή του πλευρά αναπτύσσονται άνεμοι που φτάνουν σε ταχύτητα μέχρι και 8700 km/h (ξεπερνούν δηλαδή και την ταχύτητα του ήχου). Η ατμόσφαιρά του αποτελείται κυρίως από αέριο πυρίτιο (κύριο συστατικό του γιαλού). Φανταστείτε, λοιπόν, ότι στον  HD 189773b έχει συνέχεια καταιγίδες από γυαλί με οριζόντια κατεύθυνση.

HD 188753 Ab
Απέχει από εμάς 151 έτη φωτός. Έχει μέγεθος λίγο μεγαλύτερο του Δία. Ο πλανήτης αυτός έχει 3 μητρικά άστρα. Φανταστείτε πόσα φαινόμενα θα παρατηρούσατε από την επιφάνειά του, όπως εκλείψεις ήλιων, πολλαπλές ανατολές και δύσεις και άλλα παρόμοια φαινόμενα.

PSR B1620- 26b ή αλλιώς «Μαθουσάλας»
Είναι ο αρχαιότερος πλανήτης που γνωρίζουμε. Το μέγεθός του είναι 2,5 φορές μεγαλύτερο του Δία και βρίσκεται σε απόσταση 12400 ετών φωτός από τη Γη. Αυτό που τον κάνει ξεχωριστό πέρα από την ηλικία του (13 δισεκατομμύρια έτη) είναι ότι βρίσκεται σε τροχιά γύρω από δύο νεκρά άστρα. Ένα pulsar, δηλαδή έναν αστέρα νετρονίων που προήλθε από έκρηξη supernova, και έναν λευκό νάνο, δηλαδή έναν ήλιο που ολοκληρώνει τον κύκλο της ζωής του. Το μεγάλο ερώτημα που γεννάται είναι το πώς κατάφερε αυτός ο πλανήτης να επιβιώσει.

Αυτοί είναι κάποιοι από τους πιο παράξενους πλανήτες που έχουν ανακαλυφθεί. Προφανώς ο αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος από αυτόν που παραθέτω και είναι λογικό μέσα στα τρισεκατομμύρια πλανητών που μας περικλείουν. Οι ιδιαιτερότητές τους είναι αυτές που μας κάνουν να ασχολούμαστε μαζί τους ως κάτι εξωπραγματικό και τρομερά ελκυστικό. 

Σημ. 1: Όσοι πλανήτες έχουν σταθερά τη μία τους πλευρά προσανατολισμένη στο άστρο τους τους χαρακτηρίζουμε ως παλιρροϊκά κλειδωμένους. 
Σημ. 2: Οι εικόνες των πλανητών που βλέπετε δεν είναι πραγματικές, αλλά αρτιστικές, καθώς από τα τηλεσκόπιά μας δεν λαμβάνουμε έγχρωμη εικόνα.

                                                                                              από nutcracker

Σχόλια