Που θα πήγαινες φέτος τα Χριστούγεννα αν δεν ήσουν μπατιράκι; 6 Σκληρά Καρύδια διαλέγουν προορισμό!

Ήρθαν επιτέλους τα Χριστούγεννα! Διακοπούλες, ξεκούραση, ξενύχτια με την παρέα, εορταστικές εξορμήσεις σε μαγευτικούς προορισμούς με το αμόρε γιατί "τα δυο σου μάτια σαν κοιτάζω, τα φράγκα δεν τα λογαριάζω" και άλλα τέτοια. Αμ δε...Το δώρο Χριστουγέννων ούτε για Καϊμακτσαλάν δε φτάνει, οπότε και φέτος μάλλον μέχρι το σπίτι της μάνας σου θα πας για οικογενειακό τραπέζωμα. Για που θα ταξίδευες, όμως, μόνος ή με παρέα, αν δεν ήσουν μπατιράκι; 6 Σκληρά Καρύδια διαλέγουν Χριστουγεννιάτικο προορισμό και σε αφήνουν δακρυσμένο με το μελομακάρονο στο στόμα...Δες το αλλιώς. Η φτώχεια θέλει καλοπέραση κι εμείς, έστω και νοερά θα την κάνουμε την τσάρκα μας ετούτο το χειμώνα! Ετοίμασε βαλίτσες για:


Από vodka

Rovaniemi, Lapland




Όλοι μας κάποια στιγμή έχουμε σκεφτεί που θα ταξιδεύαμε αν δεν είμασταν μπατιράκια! Εγώ πάλι δεν θα πρωτοτυπήσω και θα σου προτείνω ο,τι πιο γραφικό υπάρχει για τα Χριστούγεννα. Λαπωνία, το χωριό του Αη Βασίλη! Και πιο συγκεκριμένα το Ροβανιεμι. Φόρτωσε τα μπαγκάζια σου με χοντρά ρούχα και έλα να ταξιδέψουμε μαζί στην πανέμορφη Χριστουγεννιάτικη Λαπωνία!Ξεκινάμε το ταξίδι μας στην χιονισμένη φύση, κοντά στα Ρωσικά σύνορα. Εκεί, έχεις την δυνατότητα για ένα σαφάρι με snowboard στην απέραντη φύση, πάνω στις παγωμένες λίμνες και στα πυκνά έλατα. Αργότερα, μπορείς να περιοριστείς στην φάρμα με τους ταράνδους και να μάθεις να οδηγείς έλκηθρο ή και να κάνεις βόλτα με τα πανέμορφα σκυλιά χασκι!



Στο χιονοδρομικό κέντρο έχεις την δυνατότητα να χαζέψεις στα μαγαζάκια ή να απολαύσεις τον καφέ σου δίπλα στο τζάκι. Βέβαια αν μπροστά σου ξεδιπλώνεται το θαύμα της φύσης, σου πάει η καρδιά να κλειστείς μέσα; Όχι, φυσικά, γι'αυτό και η Payona αποτελεί σημείο κλειδί στην εκδρομή σου! Το πιο όμορφο ζωολογικό πάρκο της Φινλανδίας. Αποτελεί τον μοναδικό ζωολογικό κήπο στον κόσμο, με ζώα από τον Αρκτικό κύκλο και το Βόρειο ημισφαίριο της γης! Εκεί θα θαυμάσεις, από μακρυά βέβαια και με πολύ προσοχή, πολικές αρκούδες, ταράνδους, λύκους, λευκές κουκουβάγιας.. Μην αραδιάσω όλο το ζωικό βασίλειο! Η εμπειρία σου συνεχίζεται με την επίσκεψη στον Αρκτικό κύκλο, στο σπίτι του Αη Βασίλη(Σκέψου! Βρίσκεσαι στο ίδιο γεωγραφικό πλάτος με την Αλάσκα και πιο ψηλά από το Ρέικιαβικ της Ισλανδίας). Εκεί, μπορείς να χαζέψεις στο Arctic Circle Shopping Gallery, να περιηγηθείς στο παραμυθένιο Santa Park όπου μικροί και μεγάλοι παίζουν χωρίς να υπάρχει αύριο! Το μουσείο Arctium και το Igloo restaurant-snowlang είναι μοναδικές εμπειρίες. Στο πρώτο, αν δεν βαριέσαι, μπορείς να παρακολουθήσεις ντοκιμαντέρ για το Βόρειο Σέλας και τον ήλιο του Μεσονυχτίου. Στο δεύτερο πάλι, αντικρίζεις ένα εστιατόριο και δωμάτια, φτιαγμένα από πάγο! Εσύ, θα τολμήσεις να περάσεις την νύχτα σου μέσα στους πάγους; Μην περιμένεις να διασκεδάσεις ιδιαίτερα στο εξωτερικό. Δεν σου μίλησα για κοσμοπολίτικους και στολισμένους δρόμους. Αυτό που χρειάζεσαι στις γιορτές των Χριστουγέννων είναι ξεκούραση και χαλάρωση. Χιονισμένο τοπίο, πολικές αρκούδες και... ένα μαγευτικό χωριό του Αη Βασίλη!



Από FunPart

Innsbruck, Austria


Λίγο πιο βόρεια, περίπου 2 ώρες με το αυτοκίνητο από τη Βερόνα, θα βρεθείτε στην Αυστρία και το παραμυθένιο Ίνσμπρουκ. Στην κεντρική πλατεία της «Χρυσής Στέγης», στήνεται κάθε χρόνο ένα απίστευτο Christmas Market με νόστιμες λιχουδιές, χριστουγεννιάτικα στολίδια και μαγαζάκια – πάγκους για να πιείτε ζεστό κρασί και να δοκιμάσετε το παραδοσιακό γλυκό Kiachln. Αν πέρα από τα Christmas Markets είστε και λάτρεις του σκι, αυτός σίγουρα είναι ο ιδανικός προορισμός για εσάς.


Η πιο υπέροχη εποχή του χρόνου είναι ακόμα καλύτερη στο Ίνσμπρουκ. Εορταστικές αγορές Χριστουγέννων προσελκύουν τους επισκέπτες με νόστιμες γροθιές και τοπικές σπεσιαλιτέ, όπως το Kiachl - ντόνατς φρεσκοψημένα που σερβίρονται με γλυκά ή αλμυρά υλικά. Οι μεσαιωνικοί δρόμοι γεμίζουν με τη ρομαντική λάμψη των φώτων που αναβοσβήνουν, τις παραδοσιακές αυστριακές μπάντες "χάλκινων" που ακούγονται από τους πύργους και παρασύρουν τους επισκέπτες στο πνεύμα των Χριστουγέννων. Παραδόσεις, όπως οι παρελάσεις Krampus (στις οποίες τα δαιμονοειδή πλάσματα της αλπικής λαϊκής παράδοσης παρελαύνουν στους δρόμους μέσα σε περίτεχνα κοστούμια), οι σκηνές της γέννησης, οι επισκέψεις του Αγίου Νικολάου και Advent κονσέρτα προσελκύουν επισκέπτες όλων των ηλικιών. Παραδοσιακές χριστουγεννιάτικες σπεσιαλιτέ, όπως τα εύγευστα ψωμιά φρούτων και τα Χριστουγεννιάτικα stollen, περιμένουν να δοκιμαστούν.



Ιστορικά αξιοθέατα βρίσκονται στην παλιά πόλη του Ίνσμπρουκ. Ο μεσαίωνας συναντά τον 21ο αιώνα και τα όμορφα μικρά σοκάκια συναντούν τον ευρύ δρόμο περιπάτου της Maria-Theresien-Straße. Το Golden Roof, το Hofkirche, τα παραδοσιακά πανδοχεία και το αυτοκρατορικό παλάτι αποτελούν ιστορικά αξιοθέατα. Το Nordkette, το Patscherkofel, το Serles και άλλα εντυπωσιακά βουνά εξασφαλίζουν ένα επιβλητικό σκηνικό. Τα μικρά, καλαίσθητα καταστήματα και η μοντέρνα αρχιτεκτονική εξασφαλίζουν μια σύγχρονη πλευρά, ενώ γοητευτικές μπουτίκ, καταστήματα χειροτεχνίας, κέντρα λιανικής πώλησης και ειδικά καταστήματα παρέχουν μια ευχάριστη εμπειρία αγορών. Υπέροχα μέρη για να χαλαρώσετε.



Ανακαλύψτε τα μέρη όπου οι ντόπιοι συναντιούνται και απολαμβάνουν την πόλη τους! Αυτά είναι που αξίζουν πραγματικά!

Από Wallace

Québec, Canada



Χριστούγεννα σημαίνουν χιόνι. Ένας από τους πιο γνωστούς, χιονισμένους και όμορφους Χριστουγεννιάτικους προορισμούς είναι το Κεμπέκ του Καναδά. Το Κεμπέκ, πρωτεύουσα της ομώνυμης καναδικής επαρχίας, βρίσκεται στο νοτιοανατολικό μέρος του Καναδά και έχει ανακηρυχθεί «μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς» από την UNESCO (1985). Αφού φτάσεις, σίγουρα θα μαγευτείς από την παλιά πόλη, που μεταμορφώνεται σε Χριστουγεννιάτικο χωριό, βασισμένο στο “A Christmas Carol”, του Καρόλου Ντίκενς και μπορείς να απολαύσεις το χιονισμένο τοπίο στα μεσαιωνικά σοκάκια και τις υπαίθριες αγορές που δημιουργούν ένα υπέροχο, γιορτινό κλίμα. Η πόλη στολίζεται ολόκληρη με χρωματιστά φωτάκια, Χριστουγεννιάτικες μελωδίες από υπαίθριους μουσικούς ακούγονται παντού, ενώ must επιλογή αποτελεί το διάσημο Festi Lumiére, κατά το οποίο οι ντόπιοι δημιουργούν ένα πραγματικό
παραμύθι, φτιάχνοντας δάση, μορφές ζώων και παιχνίδια από χρωματιστά φωτάκια. Το γεμάτο πορτοφόλι σου θα σε οδηγήσει στο Château Frontenac, ένα επιβλητικό ξενοδοχείο του 19ου αιώνα, με εκπληκτική θέα που, παράλληλα, είναι εθνικό ιστορικό μνημείο του Καναδά. Στη συνέχεια, μην παραλείψεις να επισκεφτείς τη γερμανική αγορά, ένα κομμάτι της πόλης με παραδοσιακά γερμανικά κιόσκια, ζεστό κρασί και τοπικά προϊόντα. Τον καινούριο χρόνο θα σου πρότεινα να τον υποδεχτείς στο κέντρο της πόλης, όπου ντόπιοι και τουρίστες απολαμβάνουν τη θέα εκατοντάδων βεγγαλικών σε ένα ξέφρενο πάρτι με folk μουσικές και διάσημους DJs.


Στο ταξίδι σου αυτό θα χρειαστείς μόνο διάθεση και όρεξη για περπάτημα και ναι...πολλά λεφτά! Καλά να περάσεις! 

Belgrade, Serbia


Η ιδανική πρόταση για μία απόδραση ενόψει των εορτών είναι το Βελιγράδι στην καρδιά των Βαλκανίων. Το Βελιγράδι αποτελεί έναν προορισμό για όλα τα βαλάντια. Η πρωτεύουσα της Σερβίας είναι μία πόλη με πολύ πράσινο και εντυπωσιακή αρχιτεκτονική. Η πόλη βγάζει στον επισκέπτη ανάμικτα συναισθήματα μελαγχολία και ζωντάνια ταυτόχρονα και αυτό αποτελεί μέρος της ομορφιάς της. Περπατώντας στους δρόμους και τα σοκάκια του Βελιγραδίου ο επισκέπτης έρχεται σε επαφή με την ιστορία της πόλης. Το "Βερολίνο των Βαλκανίων", όπως έχει χαρακτηριστεί το Βελιγράδι, είναι ιδανικό να το περπατήσει κανείς περνώντας από πανέμορφα πάρκα, καταλήγοντας σε πεζόδρομους γεμάτους μπαράκια και μουσικές. Στον διάσημο πεζόδρομο "Skadarlija", θα συναντήσει κανείς ομάδες μουσικών που θα τον ταξιδέψουν σε ταινίες του Κουστουρίτσα με τοπική βαλκανική μουσική. Τη νύχτα, η Skadarlija σφύζει από ζωή. Τα μπαράκια, οι μπυραρίες και οι ταβέρνες είναι γεμάτα από κόσμο και όμορφες μουσικές. Οπωσδήποτε πρέπει να δοκιμάσει κανείς την παραδοσιακή ρακία με γεύση φρούτων, το περίφημο σνίτσελ Καρατζόρτζεβιτς και τις υπέροχες σέρβικες μπύρες.

Το μαυσωλείο του στρατάρχη Τίτο (house of flowers ή μουσείο Τίτο) αποτελεί μοναδική εμπειρία για τους λάτρεις της Ιστορίας και όχι μόνο. Από το φρούριο Kalemegdan απολαμβάνεις μοναδική θέα της πόλης και του Δούναβη παράλληλα μπορείς να επισκεφθείς τον ζωολογικό κήπο, το πολεμικό καταφύγιο και άλλα μουσεία εντός του φρουρίου. Το φαγητό, τα ποτά και τα βασικά είδη είναι αρκετά φθηνά στη σερβική πρωτεύουσα. Οι ντόπιοι είναι φιλόξενοι, ευγενικοί και ιδιαιτέρως φιλικοί ειδικά προς τους Έλληνες επισκέπτες. Αν επισκεφθείς το Βελιγράδι μία φορά είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα ανυπομονείς να πας ξανά.

 

Από freekoulo

COSTALEGRE, MEXICO



Τι μας έρχεται πρώτα στο μυαλό όταν ακούμε Χριστούγεννα; Κρύο, χιόνι και αν είμαστε μερακλήδες, σαλέ. Ε, λοιπόν, όχι, ανταρσία στα χριστουγεννιάτικα κλισέ!
Θα κάνουμε ένα ωραιότατο υπερατλαντικό ταξίδι και θα συναντήσουμε το καλοκαιράκι, τις θάλασσες και τη ζεστή αμμουδιά! Το Costalegre, "η ακτή της χαράς" είναι μια περιοχή στο δυτικό Μεξικό, ανάμεσα στο Puerto Vallarta και το Manzanillo. Βλέπει στον ειρηνικό ωκεανό και αποτελεί ιδανικό χειμερινό προορισμό, γιατί το κλίμα του παραπέμπει σε αυτό της Καραϊβικής, που σημαίνει ζέστη και χαμηλά ποσοστά υγρασίας τους μήνες Νοέμβριο με Απρίλιο. Πραγματικός παράδεισος για όσους/ες ψάχνουν γαλαζοπράσινα νερά, ησυχία και απομόνωση. Παράλληλα, το Costalegre προσελκύει φυσιολάτρες από όλη την αμερικανική ήπειρο, αφού στις προστατευμένες γύρω περιοχές μπορεί κανείς να θαυμάσει σπάνια είδη πουλιών, θαλάσσιων ζώων και ψαριών. Αν εξαιρέσεις, το αεροπορικό εισιτήριο
(που θα σου προκαλέσει ταμπλά, αλλά τώρα είπαμε, το παίζουμε φραγκάτοι), οι τιμές διαμονής είναι ιδιαίτερα προσιτές και μπορείς να επιλέξεις από πισινάτο ξενοδοχείο μέχρι hostel ή bungalow. Κατά την παραμονή σου εκεί, μπορείς να κάνεις θαλάσσια σπορ, μικρές κρουαζιέρες στις κοντινές παραλίες, ιππασία, ροντέο, να κολυμπήσεις δίπλα σε εξωτικά ψάρια και θαλάσσιες χελώνες ή να επισκεφτείς το διάσημο Isla de los pajaros ("το νησί των πουλιών"). Σίγουρα θα 
απολαύσεις μεξικάνικες συνταγές και θα χορτάσεις τεκίλα, ενώ στο μεταξύ, μπορείς να το παίξεις και λίγο κουλτούρα, βλέποντας αξιοθέατα και μουσεία στις γύρω πόλεις. Το κυριότερο: θα λιώσει το κορμί σου στην καυτή άμμο, θα κάνεις τις βουτιές σου στον Ειρηνικό ωκεανό (πάντα το ονειρευόσουν, παραδέξου το) και θα θαμπωθείς από τα μαγευτικά ηλιοβασιλέματα, για τα οποία η περιοχή, άλλωστε, φημίζεται (ΠΟΙΑ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ ΜΟΥ ΛΕΣ; Τσέκαρε εδώ). Η φάση είναι μία: ήλιος, θάλασσα και τροπική μαγεία.

Vamos a la playa, μπατιράκι μου!


Από nutcracker

 Πάπιγκο (Ζαγοροχώρια)


Αν λατρεύεις το βουνό, αν σου αρέσει η παράδοση και αν θεωρείς ότι τα Χριστούγεννα δεν είναι μόνο κοσμοπολίτικη υπόθεση, τότε μία επίσκεψη στα Ζαγοροχώρια και συγκεκραμένα στον Πάπιγκο θα είναι ιδανικός προορισμός για σένα. Βρίσκεται εντός του Εθνικού Δρυμού Βήκου- Αώου (σε υψόμετρο 950-960 μ.). Στην ουσία μιλάμε για δύο χωριά, το Μεγάλο Πάπιγκο, με 280 μόνιμους κατοίκους και το Μικρό Πάπιγκο, με 77. Τα δύο χωριά συνδέονται μεταξύ τους με μονοπάτι. Οι Οβίρες Ρογκοβού είναι φυσικές λιμνούλες («κολυμπήθρες») που σχηματίζονται σε γραφική ρεματιά, στη διαδρομή από το Πάπιγκο προς το Μικρό Πάπιγκο.
Η απομάκρυνση από το αστικό κέντρο και η επαφή με τη φύση, θα σε κάνει να μη θες να φύγεις ποτέ από εκεί. Θα ξυπνάς βλέποντας την επιβλητική Αστράκα, κορυφή του ορεινού όγκου της Τύμφης. Τα γραφικά καλντερίμια και οι βρύσες, σε συνδυασμό με το τραχύ ορεινό τοπίο, συνθέτουν μια μαγευτική εικόνα. 

Τα πετρόχτιστα σπίτια, με τις περίτεχνες αυλόπορτες και τους όμορφους αυλόγυρους δε θα σου περάσουν απαρατήρητα και θα είναι έλξη για όσους λατρεύουν τη φωτογραφία.
Δε γίνεται να μην πας έναν περίπατο στο φαράγγι του Βήκου, αφού είσαι δύο βήματα από κει. Μη χάσεις την ευκαιρία να επισκεφτείς και κάποιο άλλο χωριό, όπως την Αρίστη, τη Βίτσα, το Μονοδένδρι.
Δεν υπάρχει περίπτωση, σε αυτό σου το ταξίδι, να μη μείνεις ευχαριστημένος (έως και σκασμένος) από το πολύ καλό φαγητό. Επίσης, μην αποφύγεις να πιείς τσίπουρο από τα χεράκια των ντόπιων.
Πώς θα φτάσετε: Τα Ζαγοροχώρια βρίσκονται περίπου 470 χιλιόμετρα μακριά από την Αθήνα και 350 χιλιόμετρα μακριά από τη Θεσσαλονίκη. Μπορείτε, όμως, να κλείσετε φθηνά αεροπορικά εισιτήρια για Γιάννενα.



Comment για τη δική σου Χριστουγεννιάτικη επιλογή!

 

Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου