Χορός: Μια μορφή τέχνης που αν μπει στη ζωή σου, δύσκολα θα φύγει!

Τι σημαίνει χορός; Για κάποιους σημαίνει εκτόνωση, άσκηση, δημιουργία, έκφραση, τέχνη, ελευθερία. Για άλλους ενέργεια, συναίσθημα ευτυχία, χαρά, ηρεμία. Ο χορός δεν αποτελεί τον προκαθορισμένο δρόμο για όλους. Σε κάποιους απλά... προκύπτει! Είναι η έκφραση της μουσικής η οποία εξευγενίζει τα ήθη. Ένα μέσο κοινωνικής ένταξης και μη λεκτικής επικοινωνίας, αφού έχει την δύναμη να υπερβαίνει το νόημα των λέξεων. Ο χορός δεν είναι άλλο παρά μια μορφή τέχνης, η οποία συνδέεται τόσο με την σωματική όσο και με την ψυχική υγεία του ανθρώπου.

Οι χορευτές αδιαμφισβήτητα έχουν σώματα άξια θαυμασμού. Ο χορός είναι από τις καλύτερες αερόβιες ασκήσεις. Αυξάνει το ρυθμό του μεταβολισμού, βοηθάει στις καύσεις του οργανισμού και συνεπώς συμβάλλει στην απώλεια κιλών. Σύμφωνα με έρευνες, έχει υπολογιστεί ότι 90 λεπτά χορογραφίας υψηλού επιπέδου, ισοδυναμεί με 800 μέτρα σπριντ. Γυμνάζει όχι μόνο τα πόδια, αλλά και όλες τις μυικές ομάδες του σώματός μας. Βοηθάει στην σύσφιγξη των κοιλιακών, δυναμώνει τον κορμό, γυμνάζει τα άκρα, ενώ χαρίζει ευλυγισία. Πέρα όμως από αυτά, ο χορός δίνει ισορροπία και βοηθάει στην σωστή και καλαίσθητη στάση του σώματος. Πολλοί είναι εκείνοι που μέσω του χορού έχουν μάθει καλύτερα το σώμα τους και έχουν "λυθεί" με αποτέλεσμα να χορεύουν πιο άνετα στα διάφορα κλαμπ χωρίς να αισθάνονται κάποια αμφιβολία. Ακόμη, σύμφωνα με το Βρετανικό ίδρυμα υγείας, 30 λεπτά χορού την εβδομάδα μειώνουν τον κίνδυνο εμφράγματος κατά 50%, ενώ μειώνει την πιθανότητα άνοιας και Αλτσχάιμερ!

Πέρα όμως από τα οφέλη στην υγεία, ο χορός μπορεί να επιδράσει θετικά και στην ψυχική υγεία. Ο χορός, όπως και άλλα είδη τέχνης βοηθούν στην αποβολή του άγχους και στην ανάπτυξη καλής ψυχολογικής διάθεσης. Ακόμη, το άτομο μπορεί να εκφράσει τα συναισθήματά του, είτε αυτά είναι χαρά είτε είναι λύπη ή και να έρθει πιο κοντά σε αυτά. Εκείνο πάλι που πολλοί λατρεύουν στον χορό είναι ο ερωτισμός που μπορεί να δημιουργηθεί στην ατμόσφαιρα! Τέλος, αυτό που κάνει ξεχωριστό τον χορό είναι η έντονη κοινωνική πλευρά του που μπορεί να σου χαρίσει αυτοπεποίθηση, νέους φίλους και πολλές ευχάριστες στιγμές. Όλα αυτά μέσω των παρτυ και γιατί όχι μέσω των φεστιβάλ!





Ο Πλάτωνας έγραψε: το να τραγουδάει και να χορεύει ωραία κανείς, σημαίνει ότι έχει καλή παιδεία. Στο έργο του "Νόμους", αναφέρεται ότι ο χορός προήλθε από την φυσική επιθυμία όλων των νεαρών πλασμάτων να εκφράσουν τις συγκινήσεις τους και ιδιαίτερα τη χαρά τους, μέσα από την κίνηση του σώματος. Στο ίδιο έργο του ο Πλάτωνας αναφέρει ότι: " Οι ανώτεροι χοροί θα πρέπει να επιδρούν πάνω στο μαθητή, όχι μόνο στην υγεία, στη χάρη και την ομορφιά του σώματος, αλλά και στην καλοσύνη της ψυχής και την ισορροπία του πνεύματος. 

Μέσα στο χορό συναντούμε το τέλειο δέσιμο της ψυχής και του σώματος. Ο χορευτής με τον χορό του, χορεύει την ίδια την ζωή με την συμμετοχή τριών στοιχείων της ύπαρξης του: το σώμα, το πνεύμα και την ψυχή του! Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να βάλεις μουσική και να αφεθείς στον ρυθμός της και στα συναισθήματά σου...


Για να χορέψεις εδώ


Vodka

Σχόλια