cinenuts: ένα κινηματογραφικό ταξίδι στον αυτισμό



Αυτισμός...Αυτή η πολύπλοκη αναπτυξιακή διαταραχή που αποτελεί, σε έναν βαθμό, ακόμα μυστήριο για την επιστήμη, αποτελεί ταυτόχρονα μυστήριο και για όλη την υπόλοιπη κοινωνία. Ας το παραδεχτούμε: το μυστήριο, το διαφορετικό, το "περίεργο" μας 'μάθαν να το φοβόμαστε από παιδιά. Ζούμε σε μια κοινωνία που τον διαφορετικό τον στέλνει στο περιθώριο, τον απομονώνει, του στερεί τις ευκαιρίες και ταυτόχρονα προσποιείται πως νοιάζεται, πως κάνει κάτι για να καλυτερεύσει τη ζωή του. Πόσες, όμως, πραγματικές ευκαιρίες έχει στη σύγχρονη κοινωνία ένας άνθρωπος με αναπηρία; Πόσο εύκολο είναι να διασχίσει ένα δρόμο, να εισέλθει χωρίς κόπο σ' ένα δημόσιο κτίριο ή να δουλέψει ως ενήλικας ισότιμα και να κερδίσει αξιοπρεπώς τη ζωή του; Πόσοι γονείς βλέπουν το αυτιστικό παιδί τους να προσπαθεί να ενταχθεί στον κόσμο των συνομηλίκων του μέσα από ανύπαρκτες δομές, σε μια κοινωνία που αντιμετωπίζει με φοβικότητα, πολλές φορές και απέχθεια ό,τι δεν καταλαβαίνει; Ευτυχώς, οι φωνές που παλεύουν για ίσες ευκαιρίες σε έναν κόσμο που γυρίζει γύρω απ' την ανισότητα, όχι μόνο δεν έχουν εκλείψει, αλλά αυξάνονται και γίνονται ηχηρότερες. Και αυτές οι φωνές αργά ή γρήγορα θα ακουστούν δυνατότερα απ' όλες τις άλλες. Με αυτήν τη βαθιά πεποίθηση, ας γνωρίσουμε 3 ταινίες για την αποδοχή, τον έρωτα, τη φιλία, τη ζωή όταν δε μοιάζεις με τους υπόλοιπους. 3 ταινίες που μας βοήθησαν να καταλάβουμε λίγο καλύτερα του ταξίδι του αυτισμού:

Taaren Zameen Par-Σαν αστέρια στη γη (2007)
Σκηνοθεσία: Amole Gupte
Σενάριο: Aamir Khan, Amole Gupte
Πρωταγωνιστούν:Darsheel Safary, Aamir Khan

Το ινδικής παραγωγής Taaren Zameen Par (στην ακριβή του μετάφραση "μικρά αστέρια στη γη") αποτέλεσε την έκπληξη του ινδικού σινεμά τη χρονιά που κυκλοφόρησε, κέρδισε δεκάδες βραβεία, αγαπήθηκε από κριτικούς και κοινό και κυρίως, έδωσε μαθήματα ανθρωπιάς σε γονείς και δασκάλους. Ο Ishaan Awasthi δε μοιάζει με τους υπόλοιπους συμμαθητές του. Δυσκολεύεται σε όλα τα μαθήματα, μένει στην ίδια τάξη, "δε βάζει μυαλό", τσακώνεται συνεχώς με τα παιδιά στη γειτονιά του και φαίνεται να αδιαφορεί για όλα αυτά που οι υπόλοιποι θεωρούν σημαντικά. Ο Ishaan, όμως, βλέπει τον κόσμο με άλλα μάτια! Βλέπει παντού χρωματιστές κηλίδες, αφήνει τη φαντασία του να τον ταξιδεύει πολύ μακριά και βρίσκει χαρά σε πράγματα που κανείς άλλος δεν καταλαβαίνει. Σύμφωνα με πατέρα του, όμως, ο Ishaan είναι ένας πραγματικός μπελάς για την οικογένεια. Πεπεισμένος πως ο γιος του είναι τεμπέλης και ανίκανος, τον στέλνει οικότροφο σ' ένα σχολείο αυστηρού και πειθαρχημένου προφίλ. Εκεί, ο Ishaan θα συναντήσει ένα περιβάλλον ακόμα πιο δύσκολο για τον ίδιο. Δε γνωρίζει κανέναν, οι καθηγητές του τον χλευάζουν και τον τιμωρούν με τη βέργα, και όλα αυτά μακριά από τη μητέρα του, την οποία ποτέ ως τότε δεν είχε αποχωριστεί. Αυτό, λοιπόν, το κατατρομαγμένο παιδί θα συναντήσει ο νέος καθηγητής των καλλιτεχνικών, που έχει έρθει αποφασισμένος να μάθει στα παιδιά να σκέφτονται, να δημιουργούν και να διασκεδάζουν. Η ταινία είναι πολύ μεγάλη σε διάρκεια (περίπου 3 ώρες) και, φυσικά, έχει στοιχεία Bollywood (συχνά τραγούδια και χορούς σε έθνικ ρυθμούς). Το Taaren Zameen Par είναι απίστευτα συγκινητικό, δίνει ελπίδα σ' όλους τους γονείς που βλέπουν τα παιδιά τους ν' αγωνίζονται επίμονα κόντρα σ' όλα τα εμπόδια της καθημερινότητας και, πραγματικά, είναι μια ταινία-σφαλιάρα για κάθε γονέα που αρνείται να δει τις ιδιαιτερότητες του παιδιού του. "Κάθε παιδί είναι ξεχωριστό", γράφει το εξώφυλλο της ταινίας. Κάθε παιδί είναι ένα μικρό αστέρι στη γη!

Δες το trailer εδώ


Mozart and the whale-Ο Μότσαρτ και η φάλαινα (2005)
Σκηνοθεσία: Petter Næss
Σενάριο: Ronald Bass
Πρωταγωνιστούν: Josh Hartnett, Radha Mitchell

Βασισμένο στην πραγματική ιστορία του Jerry και της Mary Newport, το Mozart and the whale είναι μια γλυκύτατη και αντισυμβατική ιστορία αγάπης ανάμεσα σε δυο νέους ανθρώπους με αυτισμό. Ο Donald, μια μαθητική διάνοια, έχει προβλήματα επικοινωνίας και κοινωνικότητας, είναι απίστευτα ακατάστατος και ηγείται μιας ομάδας με κοινά προβλήματα, για την οργάνωση διάφορων δραστηριοτήτων. Όταν σε μια από τις συναντήσεις τους θα έρθει η Ιζαμπέλ, μια ιδιαίτερη σχέση θα γεννηθεί ανάμεσά τους. Η Ιζαμπέλ είναι το αντίθετο του Donald. Εντελώς καλλιτεχνική φύση, εκκεντρική και πολύχρωμη, τολμηρή και αξιαγάπητα χυδαία! Οι αντιθέσεις τους τους φέρνουν πιο κοντά και ξεκινούν να εξερευνούν μαζί τον έρωτα και ό,τι συνήθως κουβαλάει μαζί του. Είναι δυο άνθρωποι γεμάτοι όρεξη για ζωή, έτοιμοι να βιώσουν καταστάσεις πρωτόγνωρες και για τους δυο. Εύκολο; Καθόλου! Η ρουτίνα του Donald διαταράσσεται, η οικειότητα παίρνει άλλες διαστάσεις από αυτές που ήξεραν, οι καβγάδες τους δε μοιάζουν με των υπολοίπων. Μια ρεαλιστική ματιά στην ενήλικη φύση του αυτισμού, μέσα από τα μάτια δυο ερωτευμένων, μια ταινία στραμμένη στις θετικές πλευρές των ατόμων με αυτισμό, μια όμορφη και ιδιαίτερη ιστορία αγάπης, πολλοί λόγοι για να τη δεις!

Δες το trailer εδώ


Adam (2009)
Σκηνοθεσία: Max Mayer
Σενάριο: Max Mayer
Πρωταγωνιστούν: Hugh Dancy, Rose Byrne

Ένα υπέροχο δράμα, με άφθονες δόσεις γέλιου και ρομαντισμού, το Adam μας μεταφέρει στη Νέα Υόρκη και στη ζωή του ομώνυμου πρωταγωνιστή, ενός νεαρού άντρα με υψηλής λειτουργικότητας αυτισμό, χωμένου στον κόσμο της αστρονομίας. Η Beth, μια δασκάλα και συγγραφέας, μετακομίζει στην πολυκατοικία του και η γνωριμία τους θα μετατραπεί σταδιακά και χωρίς καθόλου κλισέ σε στοργική ερωτική σχέση. Ο Adam γνωρίζει μόνο τον κόσμο της κυριολεξίας, μπορεί να μιλάει για ώρες για θέματα που δεν ενδιαφέρουν κανέναν άλλον, απαντάει πολλές φορές απότομα, έχει δυσκολίες στην κοινωνική επαφή, κάνει αδιάκριτες ερωτήσεις και δυσκολεύεται να εκφράσει τα συναισθήματά του. Η Beth θα μάθει σιγά-σιγά τις ιδιαιτερότητες του χαρακτήρα του και θα ερωτευτεί τον τρόπο με τον οποίο ο Adam τις αντιλαμβάνεται και προσπαθεί να τις αντιμετωπίσει. Οι δυσκολίες πολλές, η ουσία μία: το ότι τα άτομα με αυτισμό πολλές φορές δε μπορούν να εκφράσουν τα συναισθήματά τους, δε σημαίνει ότι δεν αισθάνονται. Η ταινία βραβεύτηκε στο Sundance Festival, αγαπήθηκε πολύ από το διεθνές κοινό και μας θύμισε με χίλιους τρόπους πόσο διαφορετικά όμορφη μπορεί να είναι μια ιστορία αγάπης!

Δες το trailer εδώ 

Δες, γέλα, κλάψε και γράψε μας τη γνώμη σου στα comments!

Σχόλια